woensdag 18 februari 2015

Week 4 - Brainstormen

Naar aanleiding van het overleg met ons DOT, Jeroen Bonhof van Carmel College Raalte en Astrid Wijnbergen van Wijzonol afgelopen woensdag 11 februari in Raalte, hebben wij vieren ten eerste het gesprek tot ons laten bezinken. De belangen van Carmel College Raalte, vertegenwoordigd door Jeroen en van Wijzonol, vertegenwoordigd door Astrid, zijn ons helder geworden. We willen door middel van ons project leerlingen op een verassende manier enthousiasmeren voor techniek. De gedachte hierachter is dat de technische sector op dit moment te weinig wordt gekozen door leerlingen waardoor er een tekort ontstaat aan technisch geschoolde mensen. Naast deze belangen hebben wij de vrijheid gekregen om invulling te geven binnen dit project. Individueel hebben wij als groepsleden gebrainstormd over mogelijkheden en ideeën voor een project, waarbinnen ingespeeld wordt op de bestaande belangen.

Dinsdag 17 februari kwamen we bijeen op school en overlegden we met zijn drieën. Max was helaas ziek en kon niet deelnemen aan het groepsoverleg. Wij (Wouter, Joshua en Niek) hebben onze gedachten, meningen en ideeën uitgewisseld en kwamen zodoende tot een gezamenlijk concept. Dit concept is onder andere tot stand gekomen doordat we gezamenlijk een mindmap maakten en onze ideeën gestructureerd schreven op een bord.

Geïnspireerd door Jeroen, gaan wij binnen onze pilot inspelen op de zeven werelden van techniek: de bètawerelden. Deze bètawerelden beslaan onder andere water, energie & natuur; mobiliteit & ruimte; market & money of lifestyle & design. De bedoeling is dat we per bètawereld een of enkele opdrachten ontwerpen waarbij mogelijk Van Wijhe Verf en Wijzonol worden geïntegreerd. Het idee is om binnen de opdrachten enkele keuzemogelijkheden te bieden zodat er ingespeeld wordt op persoonlijke interesses, werkstijl en een mogelijk bètaprofiel. Door de leerlingen kennis te laten maken met de verschillende werelden van techniek zullen wij trachten hen te enthousiasmeren voor techniek.

De taak is nu aan ons als DOT om dit concept aan te scherpen, te concretiseren en uit te werken. Gezamenlijk moeten we ons verdiepen in deze zeven werelden, de eigenschappen van het project, de doelen van ons project (naast de belangen van Carmel College Raalte en Wijzonol) en doelen binnen het onderwijs op zich. Het mooiste zou immers zijn dat dit project vaker en wellicht op meerdere locaties inzetbaar is.

Morgen (donderdag 19 februari) zijn wij te gast bij Astrid in Zwolle, waar wij een rondleiding krijgen bij een van de locaties van Wijzonol. Hier hopen wij naast het beeld wat wij uit vooronderzoek hebben gekregen een nog scherper beeld te krijgen van Wijzonol. Op deze manier zullen we Wijzonol concreter binnen het project kunnen betrekken.


Na de rondleiding morgen zullen we opnieuw individueel onze gedachten aanscherpen en komen we in de vakantie bijeen. In die tussentijd wordt gewerkt aan het concretiseren van dit pilotproject, eventuele mogelijkheden voor het uiteindelijke project en mogelijkheden voor steekproeven van de pilot. Tot volgende week!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten