donderdag 12 februari 2015

Week 3 - Update: eerste ontmoeting

Na gezamenlijk naar Raalte te zijn afgereisd (waar we de weg naar de school vrij makkelijk konden vinden), hebben we een goed eerste gesprek gehad met Jeroen Bonhof (Carmel college) en Astrid Wijnbergen (Van Wijhe Verf). Zij hebben ons onder andere verteld wat ze graag willen bereiken met het project en wij hebben aangegeven hoe de voorlopige planning er uit ziet. Al overleggende zijn er al wat ideeën voorbij gekomen en hebben wij van Jeroen en Astrid een aantal tips (m.b.t. doelgroep, werkvorm, onderwerp, praktische mogelijkheden, etc.) gekregen die we mee kunnen nemen bij het onderwerpen van een pilot.

De belangrijkste conclusie die we kunnen trekken is dat we heel veel ruimte en speling krijgen voor het bedenken van een goed project. Het belangrijkste doel van dit samenwerkingsverband is deze: jongeren (indien mogelijk specifiek de meisjes) enthousiasmeren voor de technische sector. De gedachte hierachter, van zowel het Carmel college als Van Wijhe Verf, is dat de technische sector op dit moment te weinig wordt gekozen door leerlingen waardoor er een (groot) tekort ontstaat aan technisch geschoolde mensen. Veel leerlingen weten ook niet precies wat de technische sector inhoudt  en wat het te bieden heeft. Aan ons de taak om leerlingen er (op een verrassende manier) kennis mee te laten maken.

Qua praktische zaken hebben we afgesproken dat we regelmatig contact zullen hebben (hetzij via e-mail of telefonisch) en dat ze het proces ook kunnen volgen op deze blog. Volgende week donderdag (19 februari) krijgen wij ook een rondleiding bij Van Wijhe Verf. Ook hopen we tegen het einde van volgende week een voorstel kunnen doen voor een (definitieve) pilot opdracht. Aankomende week zullen we aan de slag moeten gaan het met opdoen en uitwisselen van ideeën binnen het DOT en vervolgens met Van Wijhe Verf en het Carmel college. Binnen het DOT maken we daarvoor gebruik van Linoit (een online tool).

Kortom, het project is nu in volle gang en we zien uit naar een toffe samenwerking waarin we onze eigen verwachtingen hopen te overtreffen!

Tot volgende week.

2 opmerkingen:

  1. Beste DOT,

    Fijn om te lezen dat jullie goed en plezierig samenwerken, zowel intern als extern. Er heerst vertrouwen en dat voedt het enthousiasme voor de opdracht. Heel benieuwd hoe jullie doelgroep verrast wil worden. Daarbij, de leerkracht heeft in het PO een belangrijke (vervolg)rol, zou dit ook voor onderbouw VO gelden, denk je? Lees meer hierover via http://www.uitvinders-wedstrijd.nl/upload/837.A5%20brochure%20TT%20Effectmeting%20Uitvinders.pdf.
    Hartelijke groet, Rina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste DOT,
    Een interessant en heel leesbaar onderzoek voor jullie: Techniekpromotie - werkt het of niet? Met praktische aanbevelingen en ook gericht op voorkeuren van meisjes: http://techniekpact.nl/wp-content/uploads/2014/11/Techniekpromotie-Werkt-het-of-werkt-het-niet.pdf

    Hartelijke groet, Rina

    BeantwoordenVerwijderen